Trafik cezası, MTV ve gelir vergisini ödemeyenler yandı! Alınacak para iki katına çıktı…

Trafik cezaları, pasaport ve ehliyet ücretleri, vergi düzenlemeleri ve devlete karşı ödemesi yapılan birçok ücrette belirlenecek artışı yeniden değerleme oranı belirlemekte.

TÜİK’in enflasyon verileri sonucunda belirlenen yeniden değerleme oranının yanı sıra, devlete karşı ödenecek borçlar için uygulanacak gecikme faizine ise hükümet karar verebiliyor.

RESMİ GAZETE KARARI İLE ARTIRILDI

14 Kasım tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre son olarak 21 Temmuz 2022 tarihinde yapılan yüzde 1 oranındaki artışla 2.5 seviyesine getirilen gecikme faizleri, bugün itibarıyla yüzde 3.5’e yükseltildi.

Söz konusu oran, devlete karşı ödenmesi gereken, yapılandırılmamış ve son ödeme tarihi geçmiş tüm borçlar için geçerli olacak.

Yapılan değişiklik ile yüklü trafik borcu olan vatandaşlar, ödemelerini günü gününe yapmamaları halinde yüzde 3.5 oranındaki faiz ile karşı karşıya kalacak.

DEVLETE KARŞI ÖDENECEK TÜM BORÇLARI KAPSIYOR

İdari para cezaları, gelir vergisi gibi ödemelerin de devletin tahsil ettiği borçlar sınıfına dahil edilmesi, bu tür ödemeler için de güncel faiz oranına başvurulacağı anlamına geliyor.

TECİL FAİZLERİ YÜZDE 36’YA YÜKSELTİLDİ

Aynı sayılı Resmi Gazete kararına göre yüzde 24 olan tecil faizleri de yüzde 36’ya yükseltildi.

TECİL FAİZİ NEDİR?

Tecil faizi kamu borcu için yapılan erteleme işlemlerinde hesaplanan ve vadesi geldikçe ödenen faizdir. Yani devletin alacaklarına uyguladığı gecikme faizidir.

VERGİ ZAMLARINA ETKİSİ NE OLACAK?

Yapılan değişiklikler şu aşamada yalnızca gecikme zammını kapsadığından, zamanında ödemesi yapılan vergi borçlarındaki artış için dikkate alınmayacak.

Vergi borçlarındaki artış, ilerleyen günlerde açıklanacak yeniden değerleme oranına göre belirlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden değerleme, istemesi halinde belli vergi türlerinde yeniden değerleme oranını yarı oranında düşürebilme yetkisine hakkına sahip.