Siyasilerin gözyaşları… Depremi böyle andılar

Gazeteci Mahir Temur, 6 Şubat depremlerini ve sonrasında Malatya’da yaşananları konu alan “Soğuk Fay” adlı belgeselin fragmanını yayınladı. Belgesel, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin Türkiye’nin 11 ilini etkileyerek 50 binden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olduğu olayları anlatıyor.

Belgeselde, depremin ardından Malatya’ya atanan “Koordinatör Bakan” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un gözyaşlarını tutamadığı sahneler damga vurdu: “Dışarı çıktığınız zaman her yerde çığlık. Film senaryosu gibi. Patır patır binalar çöküyor. Arkanızı dönüyorsunuz orası dönüyor, insanlar kaçıyor. Oranın koordinatörü sizsiniz, herkes size bakıyor. Siz güçsüz olursanız herkes çöker. Dimdik, sert duruyorsunuz orada, gece kendi kendinize ağlıyorsunuz…”

İlk gösterimi 6 Şubat 2024’te İnönü Üniversitesi’nde yapılacak olan belgesel, Kayısı Haber Genel Yayın Yönetmeni Mahir Temur’un yönetmenliğinde izleyiciyle buluşacak.

Mahir Temur, belgeselle ilgili yaptığı açıklamada, depremin acılı tarafını, kaotik durumu ve herkesin aynı duyguda birleştiğini göstermeyi hedeflediğini belirtti. Depremzededen bakanına kadar herkesin ortak duygular yaşadığını vurgulayan Temur, belgeselin aynı acıların tekrar yaşanmaması ve sağlam binaların yapılması konusunda bir çağrı niteliği taşıdığını ifade etti.

İBB BAŞKAN ADAYI MURAT KURUM DA GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

İstanbul adayı Murat Kurum, Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Asrın Felaketi Anma Programı”nda yaptığı konuşmada duygusal anlar yaşayarak, “Gönlümüzü deprem bölgesinden hiçbir zaman çekmeyeceğiz. Çünkü biz samimiyiz, dertliyiz” ifadelerini kullandı.

Asrın felaketine dair hala kalbini acıtan ve bir ömür boyu da unutamayacağı acı hatıraları olduğunu aktaran Kurum, “Görev yaptığım 5 yıl boyunca inanın çok acı gördüm. Bu acıları Elazığ’da, Malatya’da, İzmir’de gördüm. Doğanyol’un, Pütürge’nin köylerinde gördüm. Ben bu acıları Kastamonu Bozkurt’ta, Bartın’da, Artvin’de sellerde de, Antalya Manavgat’ta yangınlarda da yaşadım. Hepsinde de milletimizin zor anında hep yanında olduk, yeni yuvalar yaparak milletimizin yanında durduk.” ifadelerini kullandı.

Kurum, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 şehirde gördüklerinin ise hepsinden farklı ve daha büyük bir acı olduğunu aktardı.

Depremin ilk anı itibariyle Gaziantep’in Nurdağı ve Islahiye ilçelerinde olduğunu hatırlatan Kurum, bölgede karşılaştıkları manzara karşısında, yol arkadaşlarıyla beraber acıyı içlerine atarak sessizce çalıştıklarını anlattı.

Kurum, bir yandan yolları açmaya çalışırken, diğer yandan altyapıya müdahale ettiklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir taraftan her enkazın başında arama kurtarma yaparken diğer yandan hastalarımızı kara ve hava yoluyla hastanelere ulaştırmak için zamanla yarıştık. İnanın o anlarda ‘Ne olur şu zaman yavaş aksın.’ diye dua ediyorsunuz. Bir can daha nasıl kurtarırım, bir yavrumuza daha nasıl ulaşırım derdiyle bir o yana bir bu yana koşturuyorsunuz. ‘Sesimi duyan var mı?’ diye bağırıyorsunuz. Enkaz altından bir canımızın sesini duyduğumuz anda kalbimiz yerinden çıkacak gibi oluyor. Hızla sesin geldiği yere ulaşmak için koşuyoruz. O yavrularımızın minik ellerine ulaştığınızda adeta yeniden doğuyorsunuz.”

Enkaz altında can verenlerin kalplerinde açtığı yaraların artık hiç kapanmayacağını dile getiren Kurum, aylarca aynı duyguları her gün yaşayarak, depremzede vatandaşların yanı başlarında kaldıklarını ifade etti.