İMİB’den yapılan açıklamada, Birliğin geçen ay gerçekleştirilen olağan seçimli genel şurasında lider seçilen Rüstem Çetinkaya ve idare takımının, yeni periyoda ait plan ve amaçları paylaşıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İMİB Lideri Rüstem Çetinkaya, madencilik dalının 2021’de 6,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, bu yılın birinci 4 ayında 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini aktardı.
Yıl sonu için maden ihracatını en az 7 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Çetinkaya, “Madenciliğin Türkiye iktisadı için değeri, bilhassa salgın devrinde aksayan tedarik süreçleriyle çok daha net bir halde ortaya çıktı. Dalın kronikleşen problemlerine kısa vadede kalıcı tahliller getirmek için çalışacağız.” sözlerini kullandı.
Çetinkaya, kesimin en değerli sorunlarından birinin ruhsat teminatı ve uzayan müsaade süreçleri olduğunu vurgulayarak, müsaade süreçlerinin ve ruhsatların takibi, kamu ile ilgilerin yürütülmesi ve sıkıntıların daha süratli çözülmesi ismine Ankara ofisini hayata geçireceklerini kaydetti.
Misyona geldikten birkaç gün sonra Ukrayna’daki savaş nedeniyle oluşan kil arzı krizinin önlerine geldiğini aktaran Çetinkaya, Şile’deki ocaklardan çıkartılabilecek kil sayesinde hem ihracat yapılabileceğini hem de seramik üreticilerinin bu alandaki ham husus gereksiniminin giderilebileceğini lakin Tarım ve Orman Bakanlığının yeni alan müsaadesi için yapılan müracaatları reddettiğini belirtti.
Çetinkaya, bölüm için ehemmiyet arz eden konteyner hasarları sorununu tamamlayıcı sigorta ile çözeceklerini bildirdi.
“Olumsuz algıyı gerçekler ışığında kıracağız”
Rüstem Çetinkaya, kıymetli gayelerinden birisinin “maden dalına dair olumsuz algıyı gerçekler ışığında kırmak” olduğunu belirterek, “Gündelik hayatımızda kullandığımız eserlerin ham hususları madenlerden çıkıyor. Madenler olmadan dünyada üretimden bahsedilemez. Bölümümüzde yatırım, üretim ve ihracat potansiyeli bize nazaran mevcut sayıların iki katı. Bu potansiyeli olumsuz algılarla sekteye uğratmak yerine ülkemize yarar sağlayacak bir enstrüman haline getirmeliyiz.” sözlerini kullandı.
İhracatta ocak-nisan periyodunda yüzde 26’lık artış
Ocak-nisan periyoduna ait ihracat datalarını paylaşan Çetinkaya, geçen ay 705,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, birinci 4 ayda ise yüzde 26 artışla 2,2 milyar dolara ulaştıklarını bildirdi.
Bu periyotta başı, 849,4 milyon dolarla metalik cevherlerin çektiğini kaydeden Çetinkaya, onu 471,7 milyon dolarla işlenmiş doğal taşların, 434,4 milyon dolarla endüstriyel minerallerin, 200 milyon dolarla blok doğal taşların izlediğini belirtti.
Çetinkaya, toplam doğal taş ihracatının 672,5 milyon doları bulduğunu, bu alandaki en yüksek ihracatın ABD, Çin ve Fransa’ya yapıldığını aktardı.
“Yetişmiş insan kaynağımız ve teknolojimiz dünya standartlarının üzerinde”
İMİB Lider Yardımcısı Eyüp Batal da madencilik bölümünün özveriyle çalışmasının ve sağladığı katma pahanın halka gerçek bir halde anlatılmasının değerine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye’de madencilik büsbütün çevresel hassasiyetlerle yapılıyor ve biz bunu göstermek istiyoruz. Yetişmiş insan kaynağımız, kullandığımız ekipmanlar, kontrol sistemleri ve teknolojinin tamamı dünya standartlarının üzerinde. Tarım ve madencilik öbür Avrupa ülkelerinde olduğu üzere Türkiye’de de yan yana ve birlikte çok rahat bir halde yapılabilir ve bu manada sürdürülebilir madenciliğin çok kıymetli bir kavram olduğunu düşünüyoruz.”