Devlet niversitelerinde alan akademisyenlerin kamu kurumlarnda grevlendirilmesi halinde idari grevlerinin sona ermesi hususu, tam ve yar zamanl olarak iki balkta incelenmelidir!
Bilindii zere, akademisyenler dier kamu idarelerine akademik bilgi ve birikimlerini aktarabilmek iin geici sre ile grevlendirilebilmektedir.
Anlan hususu dzenleyen 2547 sayl Yksekretim Kanununun “Kamu Kurular ve Vakflarda Grevlendirme” balkl 38 inci maddesinde; “retim elemanlar; ilgili kurumlarn talebi ve kendisinin muvafakati, niversite ynetim kurulunun uygun grmesi ve rektrn onay ile ihtiya duyulan konularda, zlk ilemleri kendi kurumlarnca yrtlmek kaydyla, dier kamu kurum ve kurulular ile kamu kurumu niteliindeki meslek kurulularnda geici olarak grevlendirilebilir. Bu ekilde grevlendirilenlerin, kadrosunun bulunduu yksekretim kurumlarndaki aylk ve dier demeler ile teki haklar devam eder. Yksekretim Kurulu, bal birimleri ve niversiteleraras Kurul ile Adli Tp Kurumunda grevlendirilenler hari olmak zere bu fkra uyarnca grevlendirilenler dner sermayeden yararlanamaz.
Kamu kurumu niteliindeki meslek kurulular ile dernek ve vakflarn ynetim ve denetim organlarnda grev yapanlar bakmndan ayrca bir grevlendirme karar aranmaz. Ancak bu grevler, retim elemannn bu Kanundan kaynaklanan mesaisini aksatmayacak ekilde yrtlr.
Yksekretim Kurulunun istei ve ilgili kamu kuruluunun onay ile yksekretim kurumlar veya birimleri, ilgili adli mercilerin talebi ile adli tp mevzuat erevesinde adli tp olaylarnda ve dier adli konularda resmi bilirkii olarak grevlendirilebilirler. Bu madde uyarnca grevlendirilen retim elemanlar kendi kurumlarndan alacaklar aylk ve deneklerin yansra, grevlendirildikleri kurumda yrttkleri grev iin birinci derecenin drdnc kademesinde bulunan bir genel mdrn aylk ve ek gsterge rakamlarnn memur aylk katsays ile arpm sonucu bulunan tutar gememek zere ilgili bakan tarafndan tespit edilecek miktar net olarak ikinci grev ayl eklinde ayrca alrlar. Bunlar grevlendirildikleri kurumlarca kendilerine bu suretle yaplan demeleri dner sermayelere yatrmak zorunda deildirler. Bunlara grev yapacaklar kurumca bu deme dnda bakaca bir deme yaplmaz.” hkmleri yer almtr.
Anlan Kanun hkmnden de grlebilecei zere, akademisyenlerin dier kamu kurumlarnda ve vakflarda grevlendirilmesi hususuyla ilgili izin yntemi, zlk haklar ve dier sair hususlar aka ifade edilmiken, geici grevlendirmenin sresi (tam zamanl/ksmi zamanl gibi) ve etkilerine dair kesin hkmler bulunmamaktadr.
Bununla birlikte, baz akademisyenler dier kamu idarelerinde haftalk ders grevini aksatmayacak ekilde belirli bir zaman dilimi iin grevlendirilmekte iken, bazlar ise tam zamanl olarak bir fiil ilgili kamu idaresine hizmet sunmaktadr.
Bu ekilde grevlendirmesi olan retim elemanlarnn kadrosunun bulunduu yksekretim kurumlarnda yrtt idari ve idarecilik grevlerinin akbetinin ne olaca yazmzn konusunu oluturmaktadr. Konuyu salkl bir ekilde akla kavuturabilmek iin grevlendirmenin tam zamanl m ya da haftann/ayn belirli gnleri ile mi snrl olduu hususu nemli bir ayrnt olarak karmza kmaktadr.
niversitelerde bir takm idari grevler tam zamanl olarak yrtlmekte iken, bazlarnda ise belirli periyodik takvime bal olarak allabilmektedir. Tam zamanl olarak ifade edilebilecek grevler; “Rektr, Rektr Yardmcs, Dekan, Dekan Yardmcs, Yksekokul Mdr, Yksekokul Mdr Yardmcs, Enstit Mdr, Enstit Mdr Yardmcs, Blm Bakan, Blm Bakan Yardmcs, Anabilim Dal Bakan(zellikle Anabilim Dal Bazl Eitim veren, uygulama yapan Faklteler-Eitim Fakltesi, Tp Fakltesi Vb.)” olarak, dier idari grevler ise “Akademik Kurul yelikleri, Komisyon yelikleri, Etik Kurul, Son Soruturma vb. Kurul yelikleri” gibi sralanabilir.
lave olarak, “Akademik Tekilat Ynetmelii”nin “Yneticilerle lgili Ortak Hkmler” balkl 18 inci maddesinin 4 nc fkrasnda; “Blm, anabilim, anasanat, bilim ve sanat dal bakanlar grevi banda bulunamayaca sreler iin yardmclar veya retim yelerinden birini vekil olarak brakrlar. Herhangi bir nedenle alt aydan fazla ayrlmalarda kalan sreyi tamamlamak zere ayn yntemle yeni bir bakan atanr.” hkm de ynetici grevindeki kiilerin, grevlerinden belirtilen sreden uzun bir ekilde ayrlmalar halinde hizmetin aksamamas iin yeni bir kiinin atanmasn gvence altna almtr.
Bununla birlikte idari grevler ve zelde idarecilik grevleri haftann ya da ayn belirli gnleri ile snrl olmayan, grevin getirdii sorumluluun ve ynetim anlaynn dinamik ve devaml suretle varln gsterdii grev trleridir. Srecin ve de grevin salkl bir ekilde icra edilebilmesi iin grevi yrtenin bu grevi stelenmesine dayanak olan fiili durumunun da grevin icra edilecei kurumda kesintisiz bir ekilde devam etmesi gerekmektedir. Yksekretim kurumlarndaki akademik grevler asndan baktmzda, akademisyenin baka bir kurumun misyon, vizyon ve hedefleri dorultusunda o kuruma ksmi ya da tam zamanl olarak katk salayacak eitli almalarda bulunmas (Kanunun 38 inci maddesi kapsamnda) kendi kurumunda yrtt ya da yrtecei idari grevlerin verimlilii ve shhatine glge drebilecektir.
Btn bu deerlendirme ve tespitler sonucunda, 2547 sayl Yksekretim Kanununun 38 inci maddesi erevesinde tam zamanl olarak kamu kurumlarnda grevlendirilen retim yelerinin idari grevleri ile eitli akademik ve idari kurullardaki grevlerinin sona ermesi gerektii, haftann belirli gnleri ders yklerini aksatmayacak ekilde grevlendirilenlerin ise “Rektr, Rektr Yardmcs, Dekan, Dekan Yardmcs, Yksekokul Mdr, Yksekokul Mdr Yardmcs, Enstit Mdr, Enstit Mdr Yardmcs, Blm Bakan, Blm Bakan Yardmcs, Anabilim Dal Bakan” gibi haftann tm gn idari hizmet sunan grevlerde bulunamayacaklar, ancak dier kurul, komisyon vb. grevlerini (toplantlara katlmak ve varsa ilgili mevzuatndaki dier ykmllkleri salamak kaydyla) yrtmelerinde saknca bulunmad dnlmektedir.