Geen yla ilikin yllk gelir vergisi ile 2022 yl emlak ve evre temizlik vergisinin ilk taksit deme dnemi balad.
AA muhabirinin derledii bilgiye gre, gerek kiiler tarafndan 2021 ylnda elde edilen ticari kazan, zirai kazan, cret, serbest meslek kazanc, gayrimenkul sermaye irad, menkul sermaye irad ile dier kazan ve iratlardan dolay yllk gelir vergisi beyannamesi 1-31 Mart dneminde verilecek.
Ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolay gerek usulde vergilendirilen gelir vergisi mkellefleri, 2021 takvim ylna ilikin yllk gelir vergisi beyanlarn elektronik ortamda yapacak.
Geliri sadece kira, cret, menkul sermaye irad veya dier kazan ve iratlarn biri veya birkandan oluan mkellefler, yllk gelir vergisi beyannamelerini Gelir daresi Bakanlnn (GB) elektronik uygulamalarndan “Hazr Beyan Sistemi” zerinden vergi dairesine gitmeden dzenleyebilecek.
Hazr Beyan Sistemi’ne, Bakanln internet sayfasndan (www.gib.gov.tr) zerinden 7 gn 24 saat ulalabiliyor.
– 2021’de 1,4 milyon mkellef Hazr Beyan Sistemi’ni tercih etti
GB, Hazr Beyan Sistemi zerinden beyannameleri hazrlarken kira, cret, menkul sermaye irad ile dier kazan ve iratlar elde eden kiilere ilikin bilgileri Merkezi Nfus daresi Sistemi, tapu, banka, PTT, inaat ve sigorta irketleri, TOK, elektrik, su, doal gaz irketleri ve Sosyal Gvenlik Kurumu gibi kurum ve kurululardan temin ediyor.
Sz konusu veriler GB’in analiz aralaryla farkl kriterler dikkate alnarak deerlendirilip, mkellef bazl sonular elde ediliyor.
Geen yl 1 milyon 442 bin 786 mkellef kira, cret, menkul sermaye irad ile dier kazan ve iratlarn Hazr Beyan Sistemi zerinden bildirdi. Beyan edilen gelir 164 milyar 185 milyon 129 bin 974 lira oldu.
Hazr Beyan Sistemi ile mkelleflerin vergi dairesine giderek mkellefiyet kayd atrmalarna gerek kalmyor. Mkellefler kendi kontrollerini yapp, zel durumlarna uygun istisna, gider ve indirim gibi eklemeleri veya dzeltmelerini sistem zerinden gerekletirerek beyannamelerini onaylayabiliyor. Ayrca, gemi yllara ait kanuni sresi iinde verilmeyen beyannameler de sistem zerinden “pimanlk talepli” veya “kanuni sresinden sonra” seenekleriyle verilebiliyor.
– Gelir vergisi mart ve temmuzda denecek
2021 yl kazanlarna ilikin 1-31 Mart dneminde verilecek yllk gelir vergisi beyannamesi zerinden hesaplanan gelir vergisi, bu yl mart ve temmuz aylarnda iki eit taksitte denecek.
Tahakkuk eden gelir vergisi GB’e ait nteraktif Vergi Dairesi ve GB Mobil Uygulamas zerinden, anlamal bankalarn ubelerinden, kredi kartlar, banka kartlar veya banka hesaplarndan, PTT i yerlerinden ve tm vergi dairelerinde denebiliyor.
GB, 2021’de elde edilen gelirin beyanna ilikin vergiye gnll uyumlarn artrmak, mkellefleri bilgilendirmek ve ykmllklerini kolaylkla yerine getirmelerini salamak amacyla bilgilendirme almalarn beyan dnemi sresince yrtecek.
Mkellefler, yllk beyannamelerini doldururken ihtiya duyduklar aklama ve rnekler iin her gelir unsuruna ynelik GB’in hazrlad rehber ve brorlere “www.gib.gov.tr” adresinden ulaabilecek.
Yllk beyanname verme konusunda mkellefler GB’in ar merkezi “Vergi letiim Merkezi”ni (VMER-189) arayarak her trl bilgiyi alabilecek.
– Beyannamenin sresinde verilmesi gerekiyor
Mkellefler tarafndan, yllk beyannamede bildirilen gelirden, yl iinde yaplan ahs/hayat sigorta primleri, eitim ve salk harcamalar, ba ve yardmlar gibi harcamalarn, yasal artlar salanmas halinde indirimi mmkn oluyor.
Konutlardan elde edilen kira gelirinin sresinde beyan edilmemesi veya eksik beyan durumunda 2021 yl iin belirlenen 7 bin liralk mesken istisnasndan yararlanlamyor.
Mkelleflerin yllk gelir vergisi beyannamesini kanuni sresinden sonra vermesi durumunda vergi ziya cezas, gecikme faizi gibi cezai meyyideler sz konusu olacandan, beyannamenin sresinde verilmesi konusunda gerekli hassasiyetin gsterilmesi gerekiyor.
– Emlak ve evre temizlik vergisi mart-mays dneminde denebilecek
2022 yl emlak ve evre temizlik vergisinin ilk taksiti ise 1 Mart-31 Mays dneminde denecek.
Emlak vergisi, tanmazn bulunduu belediye tarafndan yllk olarak tahakkuk ettiriliyor.
Konutlara ait evre temizlik vergisi su faturalaryla birlikte denirken i yeri ve dier ekilde kullanlan binalara ait evre temizlik vergisinin ise her yl emlak vergisinin taksit srelerinde belediyeye denmesi gerekiyor.
Sz konusu vergilerin ikinci taksitleri ise 1-30 Kasm dneminde denecek.
Mkelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit sreleri iinde demeleri, gecikme zamlaryla karlamamalar asndan nem tayor.