Baltık Denizi’nde Kablo Hasarı: Sabotaj İhtimali

Posted by

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Baltık Denizi’nde İki Denizaltı Kablosunun Hasar Görmesini Değerlendirdi

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Baltık Denizi’nde meydana gelen iki denizaltı kablosunun hasar görmesi olayını, bir sabotaj olarak yorumladı. Ancak henüz belirli bir kişi ya da ülkeyi suçlamaktan kaçındı.

Finlandiya ve Almanya arasındaki 1170 kilometrelik telekomünikasyon kablosu, Pazartesi günü erken saatlerde koparak Litvanya ile İsveç’in Gotland Adası’ndaki 218 kilometrelik internet bağlantısını etkisiz hale getirdi.

Olaylar, Rusya ile tansiyonun yükseldiği bir dönemde gerçekleşti. Pistorius, “Kimse bu kabloların kazayla koparıldığına inanmıyor” dedi.

Baltık Denizi’ndeki olaylar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında sabotaj endişelerini artırdı. C-Lion1 iletişim kablosunun kopmasıyla Almanya ve Finlandiya “derin endişe” duyarken Avrupa’nın güvenliğinin tehlike altında olduğu belirtildi.

Finli telekom ve siber güvenlik şirketi Cinia, kablonun muhtemelen “bir dış güç tarafından koparılmış olabileceğini” vurguladı.

Cinia’nın Yönetim Kurulu Başkanı, hasarın İsveç’in Oland Adası yakınlarında olduğunu ve tamirinin beş ila 15 gün sürebileceğini ifade etti.

İki kablo Baltık Denizi’nde kesişiyor olsa da, hasarın farklı bir noktada gerçekleştiği düşünülüyor. Litvanya’daki Arielion şirketi, hasarın noktasını belirtmezken, uzmanlar tamirin birkaç hafta sürebileceğini belirtti.

İsveç Savunma Bakanı Carl-Oscar Bohlin, bu kabloların neden çalışmadığının belirlenmesinin “çok önemli olduğunu” belirtti. Litvanya’daki internet kapasitesinde düşüş olsa da, müşterilerin etkilenmediği anlaşılıyor.

Arelion Sözcüsü Martin Sjogren, Baltık Denizi’ndeki kabloların sık sık arızalandığını ve balıkçı tekneleri gibi unsurların kabloları kazara zarar görebileceğini belirtti.

Fin hükümetinden siber güvenlik uzmanı Samuli Bergstrom, Finlandiya ve Almanya arasındaki kablodaki arızanın diğer kabloların işlevselliğini etkilemediğini vurguladı.

Rusya’nın 2022’deki Ukrayna işgalinden sonra en büyük sabotaj olayı Baltık Denizi’nde yaşanmıştı. Alman savcılar, Almanya ve Rusya arasındaki Kuzey Akım boru hattındaki patlamayı hala incelemekte.

Saldırının sorumluları hakkında Ukrayna, Rusya veya ABD hükümetlerine dair komplo teorileri ortaya atılmıştı. Geçmişte 2023’te Finlandiya ve Estonya arasındaki doğalgaz boru hattına zarar veren olayda ise Fin yetkililer, Çin’e ait bir yük gemisinin çapasının neden olduğunu belirtmişlerdi.