Çinli Spekülatörler Altını Boğazından Yakaladı

Altın fiyatlarındaki yeni artış şaşırtıyor! Stratejistler bir ülkeyi hedefe koydu

Orta Doğu’daki gelişmeler sonrası dünyanın en güvendiği yatırım aracı altın fiyatlarındaki yükselişle şaşırtarak bir ülkeyi hedef tahtasına oturttu.

Dünya genelinde altının bu yıl rekor kıran rallisi, piyasa gözlemcilerini şaşırttı. Özellikle Orta Doğu’daki gerilimler sonrası altın fiyatları yükseliş trendine girdi. 23 Nisan resmi tatil gününe yakın piyasada altın fiyatlarında gerileme görülmüştü.

İran – İsrail arasındaki gerilimin azalması altın fiyatlarındaki ibreyi aşağı çevirmişti. Ancak olası bir savaş ihtimali nedeniyle yükseliş trendine girmiş durumda.

KRİTİK RAKAM

BullionVault stratejistleri 2 haftadan uzun bir süre önce “Altın fiyatı Çin’in ‘spekülasyon ve abartılı’ uyarıları arasında üst üste 8’inci rekoru kırdı” dedi ve geçtiğimiz Çarşamba günü “Çin’in altın yatırımının karışık verilerle (ons) 2400 $’da ‘güçlü’ olduğunu” ekledi.

ÇİN HEDEFTE

Financial Times madencilik sektörünün Dünya Altın Konseyi’nden piyasa stratejisti John Reade’in sözlerini şöyle aktardı:

“Çinli spekülatörler altını gerçekten boğazından yakaladı.”

ABD’li Bloomberg bir altın analizi yayınladı. Analizde altının onsunun 2400 dolara kadar yükselmesinin arka planında, dünya devi Çin’in bitmek bilmeyen altın iştahı gösterildi. Analistlere göre altına talep daha da artabilir. Bu da Goldman Sachs’ın ve Citi’nin yaptığı, ons altında 3.000 dolar tahminiyle uyumlu.

ALTINDA ÇİN ETKİSİ

Uzmanlara göre jeopolitik gerilimlerin ve faiz beklentilerinin yanında altın rallisini güçlendiren en büyük etkenlerden biri de Çin’den gelen aşırı talep.

Geçen yıl Çin’in mücevher, külçe ve takı satışı rekor seviyelere ulaşmıştı. Çin’in altın takı talebi yüzde 10, külçe altın yatırımları yüzde 28 arttı. Çin’de hediyeleşme sezonunun en yoğun olduğu Ay Yeni Yılı öncesinde altın ithalatı yılın ilk iki ayında 2023’e kıyasla yüzde 53 artış gösterdi.

Çin diğer tüm ülkelerden daha fazla altın çıkarıyor ancak aşırı talebi karşılaması için hâlâ ithalat yapması gerekiyor. Son iki yılda Çin’in altın alımların toplamı 2 bin 800 tonu aştı. Bu rakam da ABD Merkez Bankası’nın elindeki stokların yaklaşık üçte birine denk.

Öte yandan Çin Merkez Bankası, rezervlerini dolardan uzaklaştırmak ve para birimindeki değer kaybına karşı korunmak için 17 aydır aralıksız altın alıyor.