Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı 24 Nisan’da başlıyor

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği kapsamında Türkçenin korunması ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı, öğrencilerin ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerindeki öğrenim süreçleri boyunca kazandıkları okuma, dinleme, konuşma, yazma dil becerilerinin ölçülmesi için gerçekleştirilen bir izleme sınavı olma özelliği taşıyor.

Sınavda yer alan açık uçlu sorulara verilen öğrenci cevapları elektronik ortamda alan uzmanları tarafından puanlanacak. Bu araştırmadan elde edilen sonuçların öğrencilerin sahip olduğu bilgi ve becerilere yönelik önemli bulgular sunması hedefleniyor. İki yıllık döngülerle uygulandığı için araştırmadan elde edilecek sonuçlar, önceki döngülerle karşılaştırmalı veriler sunma fırsatı verecek.

ULUSLARARASI STANDARTLARDA YAPILACAK
MEB tarafından yapılan açıklamada, e-Sınav merkezlerinde öğrenci adına tanımlanmış bilgisayarlarda gerçekleştirilen sınavın, Avrupa Dil Testi Uygulayıcıları Birliği (ALTE) tarafından belirlenen uluslararası standartlara göre düzenlendiği belirtildi. Bu kapsamda dört temel dil becerisi farklı oturumlarda çoktan seçmeli sorular, açık uçlu sorular ve becerileri ölçen görevlerle değerlendiriliyor. Dinleme, izleme ve konuşma oturumları bu merkezlerde ortam seslerini geçirmeyen kulaklıklar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bu sınavla öğrencilerin dil becerilerine ilişkin yeterliklerinin sistematik olarak tespit edilmesi ve bunun neticesinde Türkçe öğretim müfredatına, öğretmen yeterliklerine ve ders materyallerine yönelik geri bildirim verilmesi planlanıyor.

MEB’DEN TAM ÜYELİK
MEB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, dil becerilerini değerlendiren sınavların uluslararası standartlara göre uygulanabilmesi amacıyla 2019 yılında Avrupa Dil Testi Uygulayıcıları Birliği’ne (ALTE) üye oldu. Avrupa merkezli dil sınavları üzerine uzmanlardan oluşan bağımsız bir birlik olan ALTE, sınavın tasarımı, yönetimi, lojistik süreçleri, notlandırma, sınıflandırma, test analizi ve paydaşlarla iletişim gibi konularda dil becerilerinin değerlendirilmesine yönelik standartlar belirliyor.

ALTE tarafından belirlenen standartlara uygun gerçekleştirilen sınavlar denetimden geçip uluslararası akreditasyona belgesine (Q-Mark) sahip olabilmektedir. Bu kapsamda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sınav denetimden geçip tescillenerek Q-Mark belgesi almaya hak kazandı. Bu belge ile Millî Eğitim Bakanlığı, ALTE kuruluşuna tam üye oldu.”